From Milan with love - Het coronavirus in Milaan


Nederlandstalige stadswandelingen in Milaan - image by zeropxl.com

We kunnen niet onder het coronavirus uit. Of je nog Nederlandstalige gids bent in Milaan, horecaondernemer in Rome of autoverhuurder in Palermo: in februari en maart 2020 is het enige wat we ons afvragen: wanneer keert alles weer terug naar het oude Italie waar we allemaal zou van houden?

Hieronder een kort overzicht van hoe ik de afgelopen weken heb beleefd. Het is een kopie van het artikel dat ik schreef voor time to momo, de Nederlandstalige reisgids over Milaan. Ik zal het de komende weken ook updaten, dus blijf deze blog ook volgen.

Het zal en kan je niet ontgaan zijn dat sinds een aantal weken het woord coronavirus wel erg vaak voorbij komt. Voor velen lijkt het misschien nog een ver-van-je-bed show. Maar ik weet uit eigen ervaring dat dit zomaar kan veranderen.

Week 1 – Het zal allemaal wel meevallen….
Woensdag 19 februari

Ik krijg een leuke aanvraag binnen voor een grote groep. Vanwege de uitbraak van het coronavirus hebben ze besloten hun reis naar China een jaar uit te stellen en half mei naar Milaan te komen. Vol enthousiasme maak ik een voorstel. Ik bedenk mij dat het gezegde ‘de een zijn dood, de ander zijn brood’ soms de waarheid is. Niet wetende dat ik binnen enkele dagen de benadeelde hiervan wordt…

Vrijdag 21 februari

Gisteravond is de eerste coronabesmetting in Italië ontdekt. In Codogno, een stadje niet ver van Milaan. De overheid en gezondheidsinstanties hebben snel gereageerd. De vrouw en ouders van patiënt nummer 1 (patiënt nummer 0 is nog steeds niet ontdekt) zijn in quarantaine gezet. Het nieuws is er vol van. Wij Milanezen blijven er nuchter onder en hebben nog geen idee wat ons te wachten staat in de komende weken.

Zaterdag 22 en zondag 23 februari

De geruchten dat de kinderopvang, scholen en universiteiten in heel Lombardije een week dicht gaan worden steeds sterker. Niets is echter officieel tot dat wij zondagavond om 23.00 uur een mail ontvangen. Va beh, een week, misschien twee, ons zoontje thuis hebben om zo te zorgen dat de situatie niet uit de hand loopt lijkt een verstandige beslissing. Gelukkig werken mijn man en ik beide als zelfstandig ondernemer en is het een niet al te drukke periode. Dus we kunnen het zo regelen dat we ons werk kunnen blijven doen, maar er wel altijd iemand thuis is. We hopen dat deze maatregel helpt om de verdere uitbraak van het coronavirus rondom Milaan te onderdrukken.

Week 2 – Het coronavirus gaat het leven in Milaan steeds meer bepalen
Woensdag 25 februari

We zijn nog geen week verder en er zijn 229 gevallen van coronavirus bekend. Op het aantal inwoners (60 miljoen), lijkt het wel mee te vallen, maar je merkt dat de overheid zenuwachtig wordt. Grote evenementen worden afgelast of verplaatst en dat heeft direct invloed op mijn werk. Alle wandeltours door Milaan die ik voor deze week op de planning had staan zijn afgelast. Enerzijds merk ik dat in de Nederlandse en Vlaamse pers een vertekend beeld wordt gegeven over de situatie hier. Noord-Italië wordt over één kam gescheerd en dat komt Milaan ten nadele. Er zijn in de stad zelf nog nauwelijks besmettingen te vinden. Anderzijds is het voor de bezoekers ook lastig in te schatten hoe er thuis met ze omgegaan wordt. Kunnen ze na een bezoek aan deze regio gewoon weer aan het werk of moeten ze verplicht twee weken in thuisquarantaine, en dus hun vakantiedagen opofferen?

Woensdag 4 maart

Wegens de sluiting van scholen en universiteiten, worden er zoveel mogelijk online lessen gegeven. Vandaag heb ik samen met mijn collega van ROOFmatters de eer om een drie uur durende lezing te geven over het gebruik van daken. Het is een nieuwe ervaring voor ons, maar wel positief! De leerlingen van de Domus Academy staan via de chat met ons in verbinding. Als ze willen kunnen we hun letterlijk het woord geven zodat ze vragen kunnen stellen of input kunnen leveren. Na afloop drink ik, onwetend, mijn voorlopig laatste caffé al banco: vanaf morgen mogen bars en restaurants alleen nog maar aan tafel serveren om zo de zogenaamde ‘veilige afstand’ van 1 meter tussen de verschillende klanten te behouden.

Zaterdag 7 maart

Het is prachtig weer en net als alle andere dagen van deze week ga even naar buiten. Dit keer pak ik de fiets om naar een winkel in de buurt van het centraal station te gaan. Het valt mij op hoe rustig het in deze normaal drukke zone is. Na een middag klussen in huis drinken we ’s avonds een aperitivo bij een bar in de buurt. Men houdt zich hier netjes aan de regels, dus geen drankjes aan de bar en meer dan een meter afstand tussen de ene persoon en de andere. Bij thuiskomst horen we dat de kans groot is dat we tot 3 april ‘vast’ zitten. Om het coronavirus in Milaan en de rest van de regio te onderdrukken, blijven scholen dicht, moeten verplaatsingen zoveel mogelijk beperkt worden en het mag alleen voor noodzakelijke doeleinden. Iedereen wordt opgeroepen sociale contacten zoveel mogelijk te beperken.

Week 3 – Nu wordt het echt serieus
Maandag 9 maart

Ik ben net op weg naar buiten als ik word gebeld door een medewerker van de Nederlandse ambassade in Italië. Zijn vraag is of hij mijn nummer mag doorgeven aan een journaliste van nu.nl, die graag wil weten hoe de situatie er hier voor staat. Je vind het resultaat van het gesprek in dit artikel over Milaan ten tijde van het coronavirus.

Als ik net mijn lunch op heb, word ik weer gebeld door een onbekend nummer. Opeens heb ik Mustafa Marghadi aan de telefoon, de Italië-correspondent van de NOS die ik in de afgelopen dagen erg ben gaan waarderen vanwege zijn waarheidsgetrouwe verslaggeving uit dit gebied. Ik breng hem in contact met Francesca, van Bike The City. Zij is een van mijn opdrachtgevers en organiseert fietstours met Nederlandstalige gidsen in Milaan. In het interview dat wordt gepubliceerd in het NOS acht-uur journaal van die dag legt ze haarfijn uit wat de impact van het virus en de maatregelen zijn op de economie. Je kan het interview hier nakijken.

Woensdag 11 maart

Vandaag hebben een klusdag ingelast. In de ochtend gaan we even naar de speeltuin, waar we in de warme lentezon genieten van de vreemde rust. Op het terrasje waar we een kop koffie drinken zitten slechts twee andere mannen. En dat terwijl het normaal drukke café ernaast vandaag gesloten is. Ook in de bouwmarkt is het rustig en loopt al het personeel met mondkapjes voor.

Terwijl we klussen houden we nauwgezet het nieuws in de gaten. Het bestuur van de Regione Lombardia, waar Milaan onder valt, heeft aan de nationale overheid gevraagd om de hele regio op slot te zetten. Wat zou inhouden dat alleen de noodzakelijke winkels als supermarkten, apotheken en krantenkiosken (vanwege de informatievoorziening) open mogen blijven. Maar of de overheid hier nu mee akkoord gaat of niet, vele winkels hebben zelf al het initiatief genomen om beperktere openingstijden aan te houden of tot 3 april helemaal te sluiten. Onder het motto #iomifermo (vrij vertaald in: ‘ik sta stil’) nemen de Italianen hun verantwoordelijkheid en blijven ze zoveel mogelijk thuis om zo te proberen snel van het zoveel besproken coronavirus af te komen.

Donderdag 12 maart

Gisteravond laat heeft de premier Conte officieel gemaakt wat we in Milaan en omgeving allemaal al een beetje verwachtten. Wat echter niemand had gedacht is dat hij heel Italië op slot zou gooien: dus overal in het land mogen alleen nog maar de noodzakelijke winkels open. En als je je wilt verplaatsen, moet je een zogenaamde ‘autocertificazione’ meenemen waarin je de noodzaak van je verplaatsing, het liefste met bewijsmateriaal, aangeeft. Ik vertel er meer over tijdens het interview op NH Radio (doorscrollen naar 11.45minuten).

Voor het eerst sinds het coronavirus heb ik er slecht van geslapen. Het idee dat ik niet meer zomaar de straat op mag, vind ik wel echt heel rot. Omdat ik niet helemaal kan inschatten hoe er om wordt gegaan met de regels (zullen ze mij echt aanhouden als ik even de benen ga strekken?), besluit ik vandaag thuis te werken. Ik richt onze toch al rommelige slaapkamer en tijdelijke opslagruimte (de inhoud van de kamer waarin wordt geklust staat bij ons) in als tijdelijke werkplek. Niet ideaal en hopelijk echt tijdelijk!

Image @ Roy Bisschops – zeropxl.com

RECENT POSTS
SEARCH BY TAGS
ARCHIVE